Discrepante in piata finantarii startup-urilor

Cu toate ca platformele online dedicate startup-urilor publica peste 90% din informatii pe subiectul finantarii si recomanda anumite solutii pentru finantare, in mod ironic, peste 90% dintre antreprenori folosesc finantare proprie pentru startup-ul lor.

Majoritatea platformelor dedicate startup-urilor recomanda si chiar insista asupra avantajelor apelarii la anumiti mentori sau angels (ingeri investitori) care sa te ajute in finantarea si dezvoltarea startup-ului tau. Desi exista persoane dispuse sa investeasca bani in startup-uri, foarte putini antreprenori aleg aceasta varianta. De ce? In momentul in care un Inger finanteza un startup, acesta incepe sa ii apartina.

Multi Ingeri, atunci cand ofera finantare, se implica foarte mult in directia de dezvoltarea a business-ului. Incep sa schimbe ideile antreprenorului, sa ii evidentieze lipsa de cunostinte, tocmai pentru a arata cat de importanti sunt ei pentru dezvoltarea business-ului. In plus, prin finantare, se produce o intruziune asupra capitalului care va modifca cursul si viitorul startup-ului. In functie de ce s-a stabilit initial, o anumita cota parte din business ii va apartine intotdeauna Ingerului, iar acesta va avea putere de decizie asupra viitorului startup-ului.

Cei care isi finanteaza singuri startup-ul isi asuma intregul risc, dar si intreaga reusita. Totusi, riscul nu este unul mic. Un startup te poate face sa pierzi totul, dar te poate face si sa castigi totul prin fortele proprii. Atunci cand sunt implicati in totalitate banii proprii, antreprenorii tind sa cheltuie mai putin decat ar fi cheltuit daca ar fi obtinut finantare de la investitori si nu cheltuie mai multi bani decat au. Angajeaza oameni incet si cu atentie, se dezvolta treptat si folosesc veniturile obtinute pentru a investi. In plus, antreprenorii tind sa adauge mai multa valoare business-ului si sa fie mult mai determinati sa reuseasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *